PARODĄ SKIRIU VISIEMS, IŠSIILGUSIEMS TIKROS TAPYBOS IR SODRIŲ GYVENIMO SPALVŲ.

 

Paroda VANDENŲ PAVIDALAI eksponuojama netradicinėje erdvėje – dviejuose jūriniuose konteineriuose. Tai iš dalies ir nulėmė jos tematiką bei pavadinimą.

Vandens stichijas galėčiau tapyti šimtais drobių, ypač jūrą,  vandenynus, bangas. Ši neišsemiama tema šimtmečius vilioja dailininkus sudėtingais siužetais, savo gelme ir neaprėptimi.  

Kodėl tokia vandens trauka, nors esu Ugnies ženklas? Vanduo – vienas iš keturių paslaptingiausių elementų, pasireiškiančių  skirtingais pavidalais: skysčiu, dujomis, kietu kūnu - ledu. Vandens ištekliai Visatoje neišsemiami, be jo neegzistuotų jokia gyvybė.

Šioje parodoje negvildenu globalių problemų, nesitelkiu į vandens taršą ar jo stygių mūsų žemėje. Didžioji dalis paveikslų niekur neeksponuoti. Dominuojančia mėlyna spalva stengiuosi perteikti vandens galybę ir stichiją, jo nenuspėjamą galią. Vanduo nuplauna, švarina, krikštija, gaivina, malšina troškulį. Vandenynų galybė suteikia ramybės, jėgų, energijos ir įkvėpimo.

Kiekvienas paveikslas – tai maža gyvenimo erdvė, mikropasaulis, sustabdytas momentas, užfiksuota besimainančios būties akimirka. Spalvomis sukurta nuotaika ar paprasta buitinio siužeto detalė atskleidžia gilesnę mintį ar filosofinę idėją. Paveikslai kunkuliuoja dinamika, bangos taškosi purslais, lieka tik įsiklausyti į jūros ošimą, šėlsmą ir būti nešamam vandenų stichijos. Viskas, kas yra gyvenimiška, atrodo banalu, tačiau paveiksluose perteikiant sodria spalvų gama, energingu potėpiu ar išryškinant detalę gyvenimo akimirkos tampa neįkainojamai brangios.

Parodos metu paveikslų autorė pakvies svečius išgerti tyro vandens iš giluminių Vilniaus gręžinių, taip pat lankytojų laukia ir kitokios malonios staigmenos, todėl parodos atidarymas žada būti ne visai tradicinis.

Laukiame jūsų VANDENŲ PAVIDALŲ parodos atidaryme 2017 m. lapkričio 24 d. 18 val. Beepart kūrybinėse dirbtuvėse, Vydūno g.0, Pilaitė, Vilnius.

 

Rita Krupavičiūtė, tapytoja, paveikslų autorė

Daugiau info: www.ritakarts.com